Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ: ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ψηφίστηκε επί της αρχής από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με ευρεία μάλιστα συναίνεση το νομοσχέδιο που αναφέρεται στον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση της πολιτικής δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, στο εξής στο Ειρηνοδικείο θα υπάγονται διαφορές μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ αντί των 12.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ αναφορικά με τις μισθωτικές διαφορές, στο Ειρηνοδικείο θα υπάγονται εκείνες που έχουν ως μηνιαίο μίσθωμα μέχρι και τα 600 ευρώ, αντί των 450 ευρώ που ως σήμερα ισχύει.
Παράλληλα, στο Μονομελές Πρωτοδικείο θα υπάγονται διαφορές ύψους από 20.000 έως 120.000 ευρώ, ενώ αναφορικά με τις μισθωτικές διαφορές θα υπάγονται εκείνες που έχουν ως μηνιαίο μίσθωμα άνω των 600 ευρώ.
Διαφορές άνω των 120.000 θα υπάγονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο.
Αναφορικά με το δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων θα κρίνονται, σε δεύτερο βαθμό από το Μονομελές Πρωτοδικείο, ενώ αυτές που σε πρώτο βαθμό εκδικάστηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο θα κρίνονται από το Εφετείο, το οποίο στη σύνθεσή του θα έχει έναν μόνο εφέτη.
Εκτός αυτού, οι αποφάσεις που εκδικάστηκαν από δικαστήριο μονομελούς σύνθεσης και κατά τον οποίον ασκείται αναίρεση θα εκδικάζονται από τον Άρειο Πάγο σε τριμελή σύνθεση.
Για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων, προβλέπεται ότι θα εκδικάζονται πρώτα οι υποθέσεις εκείνες στις οποίες δεν θα εξετάζονται μάρτυρες.
Επίσης, στο ως άνω σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η δυνατότητα τόσο κατάθεσης όσο και επίδοσης δικογράφων ηλεκτρονικά, γεγονός που κρίνεται θετικά και μένει να ιδωθεί η έκτασή του, καθώς, αν εφαρμοστεί σωστά, αναμένεται να μειώσει πολύ τόσο τον χρόνο όσο και τα σχετικά έξοδα για την κατάθεση και επίδοση δικογράφων.
Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο του ως άνω νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της προσωποκράτησης στα πλαίσια της αναγκαστικής εκτέλεσης για εμπορικές απαιτήσεις, διάταξη που ούτως ή άλλως έχει δεχθεί αιτιάσεις λόγω του αναχρονιστικού της χαρακτήρα, αλλά και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκκρεμοδικίας δίδεται η δυνατότητα στους διαδίκους να επιτύχουν συμβιβασμό, ο οποίος θα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και με τη χρήση νέων για τα ελληνικά δεδομένα θεσμών, όπως αυτός της διαμεσολάβησης.
Πρόκειται για ένα νομοθέτημα θετικό, με εμφανή σε κάθε διάταξη τον πρωταρχικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από την επιτάχυνση και τον εξορθολογισμό της πολιτικής δίκης. Αναμένεται πάντως να κριθεί τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η πληρότητα της προσέγγισης των ζητημάτων που θίγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου